image001Bandvävning

 

Band kan tillverkas på flera olika sätt. Brickvävning är ett sätt, se ovan Att väva dem i bandgrind och också ett sätt som ger många möjligheter att väva vackra mönster.

 

Band kan vara enkla, randiga eller ha plockade mönster i olika tekniker.

Band är oftast i varprips, d.v.s. det är varptrådarna som syns mest. Det går att göra tvärs om, ha tätt med inslagstrådar och varptrådar som inte syns men det tar längre tid att väva.

 

skidåkare

 

 

 

 

bandgrindsbandbandgrindsband2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vävning med bandgrind

 

Bandgrind är ett litet, behändigt redskap med en lång tradition i Sverige. Bandgrindar är gjorda i trä, förr i tiden var de ofta fästmansgåvor och därför extra mycket utsirade. Denna bandgrind har jag tillverkat i lönn och jackaranda.

Samtliga band ovan är vävda i bandgrind, de är vävda med plockat mönster. Om man använder bandgrinden att skjuta ihop inslaget får man inslagsrips, det kan se ut så här.

 

narbild%20bandgrindinslagsrips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vävning med bandvävstol med halvsolv

Vävning i bandvävstol med halvsolv eller vanliga solv är två andra sätt. Med halvsolv väver man enligt gammalt på ett mycket speciellt sätt som gör att man kan få upp hastigheten ordentligt. En anan variant på vävning med halvsolv är den amerikanska vävstolen som kallas inkle loom. Hos mig får du prova på att väva i bandvävstol med halvsolv. Att väva i bandvävstol med vanliga solv blir mycket lika som att väva i vanlig vävstol.

 

 

Med bandvävstol går det snabbare att väva än med bandgrind, bandvävstolen är lite mer komplicerad att tillverka. Modellera har varierat lite mellan olika delar av landet. Det här är en bandvävstol frå Leksand, pedalen används för en bandgrind med vilken man kan höja eller sänka mönstertrådar. Banden är silkesband till kvinnohatten till Leksanddräkten. Banden i Leksandsdräkten är ofta mycket avancerade med många mönstertrådar som plockas.

leksand%20bandleksand%20varpenbandvävningleksand%20skälet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är en bandvävstol från Ekshärad i Värmland, den arbetar efter samma princip som leksandsstolen men saknar trampan för mönstertrådarna.
Bandet är hängslen till mansdräkten från Ekshärad, de vävs med ett enkelt upplockat mönster.

 

 

ekshärad%20bandekshärad%20vävstol

 

 

 

 

 

 

 

Vävning med halvsolv och en pinne

Här finns en PDF fil att ladda ned.

 

 

 

Vävning på nålar

nålar

 

 

 

 

 

 

 

 

Flätning av band

Med bara fingrarna som redskap kan du fläta vackra band. Flätade band användes förr som bl.a. strumpeband då de är elastiska. Det är en mycket gammal teknik.

flätat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Slingade band
Slinga är ett sätta att tillverka smala band med hjälp av öglor trädda över fingrarna. Man kan kalla det för en form av flätning. Det är lätt att lära sig och passar också bra för barn.

slingat


 

Språngade band
Trådar spänns upp mellan två fasta punkter, trådarna snos om varandra och blir till ett band som är mycket töjbart i sidled. Tekniken kallas också pinnband.

språngat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka till startsidan