image001Knyppling

Att knyppla vackra spetsar med hjälp av en knyppeldyna är ett avkopplande hantverk. Vadstenaknyppling med uppritade pappersmönster eller hälsingeknyppling kan du prova på hos Spångmurs.

Knyppling förekommer på många ställen en världen, riktigt fin knyppling i tunna garner men även provinsiell knyppling som är grövre och mer folknära. I Sverige heter ”finknypplingen” Vadstenaspetsar medan den provinsiella har namn efter olika platser, Skånk knyppling, Delsboknyppling, Dalkyppling m.m.. Till de olika knypplingsteknikerna hör olika varianter på redskap, knyppeldynor, pinnar och mönster.

 

Delsboknyppling

Knypplas på ett universalpappersmönster med jämna avstånd mellan hålen. Detta mönster var förr i tiden av näver men görs numera av papp. Man har olika avstånd mellan hålen för olika garnkvalliteér, du kan göra ett själv eller köpa från Svenska spetsa i Linköping. Mönstren ritar man eventuellt upp med blyerts, eller så knypplar man på fri hand. Det finns ett antal mönsterbeskrivningar att köpa som alla knypplas på samma pappersmönster om du inte åker ut till hembygdsgårdar och letar mönster på kuddar och lakan. Garnet är lingarn av lite grövre sort, t.ex. 35/3, ofta använder an färgeffekter av rött bommullsgarn i vissa mönsterpartier.

delsboknyppling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 Pappersmönster för Delsboknyppling

knyppeldyna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 Delsboknyppling på knyppeldyna och knyppelpinnar för Vadstenaknyppling.

          Hälsingeknypplingens redskap liknar dem mycket.

 

 

Gästrike knyppling

I Gästrikland finns en liknande knyppling, inte omskriven någonstans vad jag vet, spetsarna är av liknade mönster och kvalité men här används rosa bomullsgarn i stället. Jag har sett dem på hembyggsdgårdar.

 

 

Dalknyppling

Dalknypplingen görs utan pappersmönster på en knyppeldyna som saknar stöd för pinnarna, pinnarna hänger fritt i luften och man gör slagen i handen, nålarna sätt på fri hand där de behövs. I stället för pappersmönster används ett randigt tyg som hjälp att hålla bredden.

 

Skånsk knyppling

 

Vadstena knyppling

Vadstena knypplingen görs på uppritade pappersmönster, varje spets har sitt eget pappersmönster. Spetsarna blir mycket execta i bredd och avstånd mellan nålarna. Detta är den finaste knypplingen vi har i Sverige, den utövades förr av yrkesmän och yrkeskvinnor. Garnet är ofta tunt.

spets%20narbild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

     Närbild av Vadstenaspetsen Tulpaner

 

knypplad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

        Den färdiga spetsen som jag någon dag skall spänna upp och sedan montera

        runt det 16-skaftatde linnetyget i mitten.

 

 

 

 

2008-10-18

Louise Ström

 

.